Наука технології інновації №3(35)-2025, 21-30 с

http://doi.org/10.35668/2520-6524-2025-3-03

Півоваров Олександр Андрійович — д-р техн. наук, проф., проф. кафедри харчових технологій, Дніпровський державний аграрно-економічний університет, вул. Сергія Єфремова, 25, м. Дніпро, Дніпропетровська обл., Україна, 49000; +38 (097) 342-46-60; alexander.pivovarov15@gmail.com; ORCID: 0000-0003-0520-171X

Кошулько Віталій Сергійович — канд. техн. наук, доцент, завідувач кафедри харчових технологій, Дніпровський державний аграрно-економічний університет, вул. Сергія Єфремова, 25, м. Дніпро, Дніпропетровська обл., Україна, 49000; +38 (096) 924-82-67; vitaliykoshulko@gmail.com; ORCID: 0000-0002-0744-6318

ЗАСТОСУВАННЯ ІНЖИНІРИНГУ В ХАРЧОВИХ ВИРОБНИЦТВАХ

Резюме. Стаття присвячена аналізу міжнародного досвіду застосування в промисловій практиці інжинірингу, його меті та ефективності в зростаючому інженерному, технологічному, екологічному і економічному просторі аграрного комплексу, а також харчових виробництв. Практика показує, що особливості інжинірингу в харчовій промисловості стимулюють виробництво: якість кінцевої продукції зростає відповідно до попиту на неї, раціонально витрачається вихідна сировина, підвищується рівень екологічності, що виводить виробництво на рівень міжнародних стандартів, які мають на меті збереження ресурсної бази та ощадне використання сировини, поліпшення екологічного стану за рахунок використання новітніх технологій фізико-хімічного та біологічного спрямування із залученням найсучасніших цифрових засобів. Підвищується рейтинг харчових виробництв, а також довіра споживачів до сучасної харчової продукції. Зростає роль виробництв, які займаються переробкою відходів сільськогосподарського виробництва, що продемонстровано на прикладі виробництва біоводню за допомогою темного бродіння. Увагу приділено замінникам тваринної продукції на таку, що застосовує сировину рослинного походження. Усі заходи інжинірингу сприяють переходу харчових продуктових виробництв на новий технологічний рівень, як того потребує час і зростаюче суспільство.

Ключові слова: інженерія, харчова наука, їжа, штучний інтелект, аграрний сектор, цифровізація, агро­продовольчі системи, продовольча безпека.