http://doi.org/10.35668/2520-6524-2024-4-14
Дулька Ольга Степанівна — канд. техн. наук, доц. кафедри готельно-ресторанної справи, Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601; +38 (097) 940-68-29;
olga.ds210791@gmail.com; ORCID: 0000-0002-9878-5998
Прибильський Віталій Леонідович — д-р техн. наук, професор кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства, Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601; +38 (095) 536-87-59; undihp63@ukr.net; ORCID: 0000-0003-4126-6721
Бабич Ірина Михайлівна — канд. техн. наук, доц. кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства, Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601; +38 (050) 561-36-94; 5613694@ukr.net; ORCID: 0000-0002-3058-3062
Бондар Микола Васильович — канд. техн. наук, доц. кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства, Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601;
+38 (095) 840-38-38; bondnik@i.ua; ORCID: 0000-0002-5775-006X
Бойко Петро Миколайович — канд. техн. наук, доц. кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства, Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601; +38 (050) 311-70-85; boykopm@bigmir.net; ORCID: 0009-0008-9445-7445
ВПЛИВ ГЕОГРАФІЧНОГО ЗАЗНАЧЕННЯ ДЛЯ РОЗВИТКУ ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ УКРАЇНИ — СВІТОВИЙ І ВІТЧИЗНЯНИЙ ДОСВІД
Резюме. У статті досліджено важливість географічного зазначення для формування іміджу індустрії гостинності. В Україні створено певну нормативно-правову базу правової охорони інтелектуальної власності, однак розвиток ринкової економіки вимагає подальшого вдосконалення національного законодавства для розв’язання проблем, що виникають під час використання об’єктів інтелектуальної власності як з юридичної, так і з економічної сторони. Система географічних зазначень дає змогу захищати якість продукту з одночасним його просуванням на внутрішньому і зовнішньому ринках. Також у період післявоєнного відновлення географічне зазначення дасть змогу популяризувати продукцію для туристів. У статті проаналізовано визнані географічні зазначення в Україні та проаналізовано світову практику географічних зазначень на його вплив на гастротуризм.
Ключові слова: інтелектуальна власність; географічне зазначення; індустрія гостинності; гастротуризм; вино; сир.