Наука технології інновації №4(32)-2024, 123-128 с

http://doi.org/10.35668/2520-6524-2024-4-13

Іщенко Світлана Михайлівна — доктор філософії PhD, доцент, Український державний університет імені Михайла Драгоманова, вул. Пирогова, 9, м. Київ, Україна, 01054; +38 (096) 793-09-60; s.m.ischenko@udu.edu.ua; ORCID: 0000-0001-5791-803X

Слінчак Мілена Дмитрівна — здобувач другого освітнього рівня “магістр”, Український державний університет імені Михайла Драгоманова, вул. Пирогова, 9, м. Київ, Україна, 01054; +38 (066) 964-18-75; Milena060501@gmail.com; ORCID: 0009-0000-0851-8523

ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІ ТЕХНОЛОГIЇ В ХАРЧОВОМУ ВИРОБНИЦТВІ: ПРИКЛАДИ ТА ВПРОВАДЖЕННЯ

Резюме. Енергоефективні технології є ключовим фактором у забезпеченні стійкого розвитку харчової промисловості. В умовах зростання цін на енергоресурси та посилення екологічних вимог, впровадження енергоефективних рішень стає необхідністю для підприємств галузі. У статті розглянуто ключові енергоефективні технології, які можуть бути застосовані в харчовому виробництві, зокрема індукційний нагрів, теплові насоси та системи рекуперації енергії. Приклади впровадження цих технологій на таких українських підприємствах, як компанії “Рошен”, “Галичина” та “Миронівський хлібопродукт”, демонструють їхню ефективність у зниженні енергоспоживання та підвищенні продуктивності. Так, упровадження індукційних печей на кондитерській фабриці “Рошен” дало змогу зменшити енергоспоживання на 15 %, а встановлення теплових насосів на молокозаводі “Галичина” сприяло зниженню витрат на енергоресурси на 20 %.
Аналіз використаних публікацій показує, що сучасні наукові дослідження активно підтримують необхідність переходу до енергоефективних технологій у харчовій промисловості. Впровадження енергоефективних технологій не лише знижує витрати на енергоресурси, а і сприяє зменшенню викидів парникових газів, що має позитивний вплив на довкілля. Для успішної адаптації західних технологій до українських умов необхідно активізувати наукові дослідження та підтримувати інноваційні проєкти в цій галузі.
У сучасному світі, де енергоносії стають дедалі дорожчими, а екологічні виклики вимагають термінових рішень, питання енергоефективності стає надзвичайно актуальним. Особливо це стосується харчової промисловості, яка є одним із найбільших споживачів енергії. Використання енергоефективних технологій у харчовому виробництві не лише зменшує витрати на енергоресурси, а й сприяє зниженню викидів парникових газів, що позитивно впливає на довкілля.

Ключові слова: енергоефективні технології, харчова промисловість, індукційний нагрів, теплові насоси, системи рекуперації енергії, зниження енергоспоживання, екологічна стійкість, відновлювані джерела енергії.