http://doi.org/10.35668/2520-6524-2024-2-09
Півоваров Олександр Андрійович — д-р техн. наук, проф., проф. кафедри харчових технологій Дніпровського державного аграрно-економічного університету, вул. Сергія Єфремова, 25, м. Дніпро, Україна, 49000; +38 (097) 342-46-60; apivo@ua.fm; ORCID: 0000-0003- 0520-171X
Ковальова Олена Сергіївна — канд. техн. наук, доц. кафедри харчових технологій Дніпровського державного аграрно-економічного університету, вул. С. Єфремова, 25, м. Дніпро, Україна, 49000; +38 (096) 781-29-64; livre@i.ua; ORCID: 0000-0002-9508-2701
Лазаренко Уляна Іванівна — магістр кафедри харчових технологій Дніпровського державного аграрно-
економічного університету, вул. С. Єфремова, 25, м. Дніпро, Україна, 49000; +38 (067) 356-80-93; u_lazar@ukr.net; ORCID: 0009-0001-8380-2679
ЗАСТОСУВАННЯ НЕТРАДИЦІЙНИХ ПІДСОЛОДЖУВАЧІВ НАТУРАЛЬНОГО ПОХОДЖЕННЯ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ СУХИХ СНІДАНКІВ
Резюме. У статті наведено доцільність використання нетрадиційних підсолоджувачів натурального походження під час виготовлення сухих сніданків. Новизна полягає у створенні екструдованих сухих сніданків інноваційного складу зі збалансованим вмістом корисних речовин та ідеальним співвідношенням компонентів, що надає готовому продукту приємний солодкий смак. Запропоновано висушені та подрібнені до порошкоподібного стану гарбуз, моркву, фініки та грушу наносити на продукт під час глазурування. Розроблена рецептура сухих сніданків має високу харчову цінність і високу якість, що підтверджена дослідженими в роботі показниками. Представлені солодкі компоненти натурального походження провадять виражений підсолоджуючий ефект у готовому продукті, а також мають у своєму складі надзвичайно цінні хімічні, мінеральні та органічні компоненти і саме тому можуть бути використані як потенційно нові джерела біологічно активних сполук у продуктах харчування, зокрема в сухих сніданках. Розроблені сухі сніданки можуть бути використані для щоденного споживання особами, які дбають про свій стан здоров’я, людьми, які хворіють на цукровий діабет, спортсменами, дітьми та взагалі усіма.
Ключові слова: сухі сніданки, харчові концентрати, злакові культури, екструдування, цукрозамінники, підсолоджувачі.