Наука технології інновації №4(24)-2022, 31-44 c

 PDF

http://doi.org/10.35668/2520-6524-2022-4-03

Півоваров Олександр Андрійович — д-р техн. наук, проф., професор кафедри технології зберігання та переробки сільськогосподарської продукції, Дніпровський державний аграрно-економічний університет, вул. Сергія Єфремова, 25, м. Дніпро, Дніпропетровська обл., 49000; +38 (097) 342-46-60; apivo@ua.fm; ORCID: 0000-0003- 0520-171X

Ковальова Олена Сергіївна — канд. техн. наук, доцент кафедри технології зберігання та переробки сільськогосподарської продукції, Дніпровський державний аграрно-економічний університет, вул. С. Єфремова, 25, м. Дніпро, Дніпропетровська обл., 49000; +38 (096) 781-29-64; livre@i.ua; ORCID: 0000-0002-9508-2701

Мацюк Христина Василівна — магістр кафедри технології зберігання і переробки сільськогосподарської продукції, Дніпровський державний аграрно-економічний університет, вул. С. Єфремова, 25, м. Дніпро,
Дніпропетровська обл., 49000; +38 (067) 142-13-57; kristinamacuk85@gmail.com; ORCID: 0000-0001-9138-4537

ІННОВАЦІЙНІ СТИМУЛЯТОРИ ПРОРОСТАННЯ ЗЕРНА ПРИРОДНОГО ПОХОДЖЕННЯ

Резюме. Важливим питанням агротехнологічного сектору України є винайдення оптимальних умов і ресурсів для пророщування зерна різних культур. Для їх швидкого росту, стійкого перенесення зміни умов, виробництва високоякісної продукції довготривалого зберігання необхідні інноваційні технологічні чинники. Задля отримання необхідних технологічних властивостей пророслого зерна було досліджено та встановлено те, який саме природний стимулятор проростання найкраще відповідає вимогам сьогодення. Для пророщування було обрано насіння маша (бобів мунг), а в ролі стимулятора проростання використовували подрібнену яєчну шкаралупу, хлорофіліпт, кальцій глюконат. Було відмічено покращення смакових якостей пророслого зерна та підвищення показників проростання.

Ключові слова: мікрогрін, здорове харчування, вітаміни, зернобобова культура маш (боби мунг), ґрунт, стимулятори росту природного походження.