Наука технології інновації №2(22)-2022, 36-46 c

 PDF

http://doi.org/10.35668/2520-6524-2022-2-05

Півоваров Олександр Андрійович — д-р техн. наук, проф., професор кафедри технології зберігання та переробки сільськогосподарської продукції Дніпровського державного аграрного університету, вул. Сергія Єфремова, 25, м. Дніпро, Дніпропетровська обл., 49000; +38 (097) 342-46-60; apivo@ua.fm; ORCID: 0000-0003-0520-171X

Миколенко Світлана Юріївна — канд. техн. наук, доц., доцент кафедри технології зберігання та переробки сільськогосподарської продукції Дніпровського державного аграрного університету, вул. С. Єфремова, 25, м. Дніпро, Дніпропетровська обл., 49000; +38 (098) 964-26-84; svetlana.mykolenko@gmail.com; ORCID: 0000-0002-1959-1141

Маркін Антон Миколайович — магістр кафедри технології зберігання і переробки сільськогосподарської продукції Дніпровського державного аграрно-економічного університету, вул. С. Єфремова, 25, м. Дніпро, Дніпропетровська обл., 49000; + 38 (098) 030-25-94; antinmarkin@gmail.com; ORCID: 0000-0003-3169-1126

ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ ЯК ПРОТИДІЯ SARS-COV-2

Резюме. Понад 2500 років тому Гіппократ сказав: “Нехай їжа буде твоїми ліками, а ліки — твоєю їжею”. Саме в цьому контексті виконано літературний огляд з метою визначення ефективного профілактичного й оздоровчо-лікувального харчування під час пандемії Covid-19. Розглянуто заходи зниження ризику вразливого вірусного захворювання з використанням доступних харчових продуктів зі специфічними властивостями, здатними до прискорення процесу одужання та зниженню різноманітних ускладнень, які є супутніми в разі захворювання на Covid-19. Представлено широке коло цінних харчових продуктів, широкого вжитку рослинного та тваринного походження, які певною мірою допомагають вийти з тяжкого захворювання без особливих ускладнень, забезпечують організм людини необхідними компонентами, які здатні блокувати поширення вірусної інфекції та створюють імунний супротив в організмі людини. У дослідженні приділено увагу китайській народній медицині, яка під час епідемії Covid-19 у Китаї відіграла певну роль у лікуванні коронавірусу серед широких верст населення. Визначено роль вітамінів в оздоровчому та профілактичному харчуванні з метою покращення загального стану людей, які пережили захворювання на Covid-19.

Ключові слова: коронавірус, харчові продукти, імунітет, вітаміни, тунець, кефір, нутрієнти, курячий суп.