http://doi.org/10.35668/2520-6524-2024-2-02
Прибильський Віталій Леонідович — д-р техн. наук, проф. кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства, Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601; +38 (095) 536-87-59; undihp63@ukr.net; ORCID: 0000-0003-4126-6721
Бабич Ірина Михайлівна — канд. техн. наук, доц. кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства, Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601; +38 (050) 561-36-94; 5613694@ukr.net; ORCID: 0000-0002-3058-3062
Бондар Микола Васильович — канд. техн. наук, доц. кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства, Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601; +38 (095) 840-38-38; bondnik@i.ua; ORCID: 0000-0002-5775-006X
Бойко Петро Миколайович — канд. техн. наук, доц. кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства, Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601; +38 (050) 311-70-85; boykopm@bigmir.net; ORCID: 0009-0008-9445-7445
Куц Анатолій Михайлович — канд. техн. наук, доц. кафедри біотехнології продуктів бродіння і виноробства, Національний університет харчових технологій, вул. Володимирська, 68, м. Київ, Україна, 01601; +38 (067) 463-13-03; anatolykuts@ukr.net; ORCID: 0000-0002-0207-7613
ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ОБ’ЄКТІВ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ В ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ ТА АГРАРНОМУ СЕКТОРІ
Резюме. У статті досліджено важливість використання охоронних документів на об’єкти інтелектуальної власності в розрізі застосування їх для розвитку малих і середніх фермерських господарств, що матиме вирішальне значення для просування виробленої продукції в умовах ринкової економіки. Головна системна проблема полягає в тому, що результативність, якість функціонування і структура креативної частини національної інноваційної системи — сектору досліджень і розробок, освіти, винахідництва — не повною мірою відповідають потенційним потребам інтенсивного розвитку економіки. Для розбудови інтелектуально-
орієнтованої економіки та формування суспільства, яке буде використовувати охоронні документи, Україна повинна мати ефективну науку світового рівня: високопродуктивних науковців, сучасне технологічне оснащення та інформаційне забезпечення їхньої праці, раціональну організацію науково-дослідних розробок, розвинену систему комерціалізації наукових результатів, інакше кажучи, науку з високим інноваційним потенціалом. Упродовж минулих десятиліть харчова промисловість була однією з головних галузей, що забезпечувала стабілізацію економічного розвитку України та задоволення базових потреб населення. Окрім того, вітчизняна харчова промисловість має значний експортний потенціал і здійснює суттєвий внесок у розв’язання глобальної продовольчої проблеми.
Ключові слова: охоронні документи, промислова власність, харчова галузь, об’єкти інтелектуальної власності, сорти рослин і породи тварин.